Danes je 16 Apr 2024 15:24
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 10 Mar 2009 18:09    Naslov sporočila: Activia danone
 Odgovori s citatom  

S strokovnimi mnenji:
doc. dr. Janka Kersnika, dr. med.
prof. dr. sc. Lidije Kompan, dr. med.
prof. dr. Boža Kralja, dr. med., višji svetnik-ginekolog
prim. prof. dr. Dušanke Mičetić- Turk, dr. med., višja svetnica
As. dr. Roka Orla, dr. med., pediater
prof. dr. Irene Rogelj
prim. Marjete Sedmak, dr. med., svetnica
Dr. Nataše Smrekar
STROKOVNA INFORMAC IJA
o funkcionalni k o r i s t i ACTIVIE
danone_Strokovna informacija.indd

Z dolžino okoli 6 metrov in površino sluznice okoli 250 kvadratnih
metrov je črevesje največji organ človeškega telesa.
Po eni strani predstavlja absorpcijsko površino za številne
hranilne snovi, po drugi pa je naravna ovira, ki preprečuje
vdor neželenih snovi in bakterij v telo. Encimska razgradnja
in absorpcija hranilnih snovi potekata pretežno v tankem črevesu.
Ta vsebuje tudi veliko število celic, ki izdelujejo protitelesa
- imunoglobine. Če je potrebno, se lahko ti aktivirajo kot
del imunskega sistema in zavarujejo telo pred okužbami.
Iz neprebavljenih ostankov hrane nastaja v črevesju blato, v
debelem črevesu pa se potem iz njega absorbira velik delež
vode.
Debelo črevo je gosto poseljeno z okoli 400 do 500 različnimi
vrstami mikroorganizmov. Tu živi približno 100 milijard
mikrobov, kar je desetkrat več kot je vseh celic v telesu.
Večina črevesnih mikroorganizmov opravlja v debelem črevesu
zdravju koristne funkcije, med njimi pa najdemo tudi
potencialne povzročitelje bolezni, ki pa so tu vendarle v
manjšem številu. Dominantna populacija črevesnih mikroorganizmov
sestoji iz strogo anaerobnih bakterij: vrste
Bacteroides, bifidobakterije, evbakterije in peptostreptokoki.
Vrste Bacteroides (po Gramu negativne bakterije) so
številčno najmočneje zastopane, po številu pa jim sledijo
bifidobakterije (ki so po Gramu pozitivne).
Flora debelega črevesa igra zelo pomembno vlogo pri uporabi
in absorpciji substratov, ki se v tankem črevesu niso
absorbirali, telo pa varuje tudi pred poselitvijo prebavil s
patogenimi mikroorganizmi in okužbami.
FIZIOLOGIJA PREBAVNEGA TRAKTA
ČAS PREHODA HRANE SKOZI ČREVESJE
Črevesni ekosistem

Pri odraslem človeku v dobrem zdravstvenem stanju lahko
traja prehod hrane od ustne votline skozi črevesje do analne
odprtine do 72 ur, večino tega časa pa vsebina v prebavilih
porabi za prehod skozi debelo črevo. Obstajajo številni
dejavniki, ki vplivajo na čas prehoda hrane skozi prebavila,
vendar doslej še niso vsi raziskani.
POVEZAVA MED ČASOM PREHODA HRANE SKOZI
ČREVESJE IN ZAPRTJEM

Počasnejšega prehoda hrane skozi črevesje ne smemo kar
samoumevno šteti za patološkega, saj je lahko na zgornji
meji razpona normalnih vrednosti, ki znaša od 48 do 72 ur.
Kljub temu pa lahko zastoji pri prehodu črevesne vsebine na
določenih mestih ali na vseh odsekih debelega črevesa prispevajo
k zaprtju zaradi prekomerne zgostitve črevesne vsebine,
ki povzroči trdo konsistenco blata. Pri prebivalcih
zahodnih, industrijsko razvitih držav, je zaprtje verjetno najpogostejša
funkcijska motnja prebavil, ki lahko povzroči ali
poslabša številne zdravstvene motnje. Normalno, neovirano
odvajanje blata pomembno prispeva k dobremu telesnemu
počutju.
Iz podatkov o pogostosti odvajanja ne moremo neposredno
sklepati o delovanju debelega črevesa, lahko pa to storimo
na podlagi konsistence blata, ki je med drugim v korelaciji s
časom prehoda hrane skozi prebavila. Normalna vrednost
tega časa in zdrava črevesna flora imata pozitiven učinek na
telo, predvsem zaradi časovno krajšega stika kancerogenih,
mutagenih ali toksičnih snovi s sluznico debelega črevesa.
Leta 1969 je Walker s sodelavci postavil hipotezo, da je rak
na črevesu povezan z daljšim zadrževanjem hrane v črevesu.
Do sedaj je bilo sicer opravljenih le malo epidemioloških študij,
ki bi to tezo podprle ali potrdile, izkazalo pa se je, da
dejansko obstaja povezava med tveganjem za nastanek
črevesnega raka in količino blata oz. njegovo maso
(Cummnings in sod., 1992).
ČREVESNA FLORA IN ČAS PREHODA HRANE SKOZI
ČREVESJE

Znanost se šele kratek čas ukvarja z medsebojnim vplivom
črevesne flore in časa prehoda hrane skozi črevesje. V najnovejših
študijah so skušali ugotoviti osnovne zakonitosti te
interakcije. Pri tem so se posebej osredotočili na učinek
bakterij fermentiranih izdelkov, ki na primer proizvajajo kratkoverižne
maščobne kisline (SCFA), poleg tega pa s svojim
delovanjem povzročajo tudi ugodne fizikalno-kemične spremembe,
kot so zniževanje pH-vrednosti in osmolarnosti.
danone_Strokovna informacija.indd 2 3/28/07 1:13:37 PM




MEHANIZMI, S KATERIMI ČREVESNA FLORA VPLIVA NA
ČAS PREHODA HRANE SKOZI ČREVESJE
INTERAKCIJA: PREDLAGALI SO VELIKO MEHANIZMOV,
VENDAR NI BIL DOSLEJ NOBEDEN OD NJIH NEDVOMNO
DOKAZAN


Prehrana in črevesna flora
Prehrana igra ključno vlogo v ravnovesju črevesne flore, po
eni strani zaradi prehranske vlaknine, ki jo vsebuje, po drugi
pa zaradi mikroorganizmov (probiotikov), ki se nahajajo npr.
v določenih fermentiranih mlečnih izdelkih.
SPLOŠNO O UČINKOVANJU FERMENTIRANIH
MLEČNIH IZDELKOV

Že na začetku prejšnjega stoletja so dokazali, da se jogurt,
zaradi mlečnokislinske fermentacije, ne odlikuje le s svojo
daljšo obstojnostjo, temveč da imajo določene bakterije
jogurta tudi ugoden učinek na človeško črevesje in s tem
pozitiven učinek na zdravje in dobro počutje. Klasični sevi
jogurtovih bakterij niso odporni na prebavne sokove, nekatere
bakterije drugih vrst fermentiranega mleka, ki so jim
dodane probiotične bakterije, predvsem določene bifidobakterije
in laktobacili, pa lahko v velikem številu preživijo
prehod skozi želodec in črevesje ter pozitivno vplivajo na
ravnovesje naravne črevesne flore. Marsikateri probiotiki
lahko tudi spodbujajo specifičen ali nespecifičen imunski
sistem, medtem ko drugi učinkovito sodelujejo v procesu
prebave, saj povečajo prebavljivost določenih sestavin
hrane.
PODROBNEJE O UČINKOVANJU PROBIOTIKOV
Probiotik je živ mikroorganizem, ki koristno učinkuje na
zdravje osebe, ki ga uživa. Pogoj za to je, da ga uživamo v
zadostnih količinah in da prispe živ do mesta delovanja
(debelega črevesa).
Probiotično živilo mora biti neoporečno in zagotovljeno mora
biti zadostno število živih probiotičnih mikroorganizmov v
izdelku, vse do izteka njegovega roka uporabnosti.
Za probiotična živila torej štejemo živila z zadostnim številom
živih probiotikov, ki morajo biti stabilni ves čas roka uporabnosti,
da bi tako živilo ugodno vplivalo na zdravje osebe, ki
ga je zaužila.



BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS DN-173 010* IN NJEN UČINEK NA ČREVESJE
ACTIVIA skrajša čas prehoda hrane skozi prebavila
Dejstvo je, da so pri vseh fermentiranih vrstah mleka ugotovili,
da uravnavajo prebavne motnje kot je driska, in sicer
zaradi prisotnosti in aktivnosti mlečno-kislinskih bakterij.
Zato priporočamo njihovo uživanje, med drugim tudi pri
zdravljenju z antibiotiki, saj s tem lahko preprečujemo oziroma
lajšamo morebitno drisko. ACTIVIA je fermentiran mlečni
izdelek, narejen s startersko kulturo, sestavljeno iz bakterij
tradicionalne jogurtove kulture (Lactobacillus delbruekkii
subspecies bulgaricus in Streptococcus thermophilus) in
posebnega seva, Bifidobacterium animalis DN-173 010.
Ta bifidobakterija je bila prvič izolirana prav iz fermentiranega
mleka in ugotovili so, da veliko število teh bakterij preživi
v jogurtu ACTIVIA.
Laktobacile in bifidobakterije, ki so zbudili pozornost zaradi
ugodnega učinka na endogeno črevesno floro, so posebej
temeljito preučevali pri človeku, prav zaradi vpliva na skrajšanje
časa prehoda hrane skozi črevesje (Pathmakantha in
sod., 2000). Njihov vpliv na skrajšanje tega časa je bil jasno
potrjen v znanstvenih študijah z ACTIVIO podjetja Danone in
na sevu Bifidobacterium animalis DN-173 010, ki ga ta
jogurt vsebuje (Bouvier in sod., 2001; Marteau in sod.,
2002; Meance in sod., 2001).
VISOKA STOPNJA PREŽIVETJA JE OSNOVNI POGOJ
Štiri študije o stopnji preživetja mikroorganizma
Bifidobacterium animalis DN-173 010 (Berrada in sod.,
1991; Pochart in sod., 1990 in 1992; Duez in sod., 2000)
so pokazale, da ta preživi celoten prehod skozi človeška
prebavila in, da je v primerjavi z zaužito količino, tudi v blatu
prisoten v visokem številu (>108 k.e./g).
UČINEK BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS DN-173 010
NA ČAS PREHODA HRANE SKOZI PREBAVILA

V več dvojno slepih kontroliranih študijah so proučevali učinek
ACTIVIE in specifičnega seva, ki ga vsebuje ta jogurt,
na čas prehoda hrane skozi prebavila. Študije so bile objavljene
v uglednih mednarodnih strokovnih revijah (glej seznam
literature).
Sklepamo, da temelji delovanje Bifidobacterium animalis
DN-173 010 na naslednjih dveh mehanizmih: nastajanje
organskih kislin in zmanjševanje pH vrednosti. Oba dejavnika
namreč prispevata k pospešitvi prehoda hrane skozi črevesje.
Poleg tega kaže tudi, da obstaja korelacija med zvišanjem
števila bifidobakterij v blatu in izboljšanim delovanjem
črevesja.
ACTIVIA POMEMBNO SKRAJŠA ČAS PREHODA
ČREVESNE VSEBINE SKOZI ČREVESJE V
PRIMERJAVI S KONTROLNIM, TOPLOTNO
OBDELANIM JOGURTOM

(Bouvier in sod., 2001)
Učinek vsakodnevnega uživanja fermentiranega mleka (3 x
125 g), ki je vseboval sev Bifidobacterium animalis
DN-173 010, so primerjali z učinkom enako pripravljenega
fermentiranega mleka (3 x 125 g), v katerem so bile te bakterije
uničene s toplotno obdelavo. Merjenje časa prehoda
hrane skozi prebavila (t.i. oroanalnega tranzitnega časa),
kot tudi časa prehoda hrane skozi posamezne odseke črevesja
je pokazalo, da se je v primeru uživanja fermentiranega
mleka z živimi bifidobakterijami, skupen čas prehoda
hrane znatno zmanjšal za 21%, čas prehoda hrane skozi
sigmoidni odsek debelega črevesa pa celo za 39%. Učinek
na sigmoidni odsek debelega črevesa so opazovali predvsem
pri ženskah. Izboljšanje skupnega časa prehoda hrane
skozi črevesje je bilo statistično značilno tako pri moških
(p<0,05) kot pri ženskah (p<0,03).
Acti Regularis®.
danone_Strokovna informacija.indd 4 3/28/07 1:13:39 PM
OBSEG DELOVANJA ACTIVIE JE ODVISEN OD ČASA
PREHODA HRANE SKOZI ČREVESJE PRED
UŽIVANJEM ACTIVIE (IZHODIŠČNI ČAS)
(Marteau in sod., 2002)
S študijo, v kateri je sodelovalo 36 zdravih mladih žensk, so
primerjali učinek ACTIVIE s kontrolnim fermentiranim mlekom,
ki je vseboval druge mlečno-kislinske bakterije (pokazalo
se je, da je bil po uživanju ACTIVIE čas prehoda hrane
skozi sigmoid statistično značilno krajši, kot pri kontrolni
skupini (p<0,05)). Pri osebah z daljšim časom prehoda
hrane skozi črevesje pred uživanjem ACTIVIE je bil ta učinek
še izrazitejši. Dodatne preiskave in analize so jasno
pokazale trend povečanja mase blata in vsebnosti primarnih
žolčnih kislin.
OD ODMERKA ODVISEN UČINEK ACTIVIE
(Meance in sod., 2001)
Pri naključnem proučevanju učinka uživanja dveh, oziroma
treh obrokov ACTIVIE na dan, na čas prehoda hrane skozi
debelo črevo pri starejših ljudeh se je izkazalo, da je njen
učinek odvisen od zaužite količine. Trije obroki ACTIVIE so
imeli večji učinek od dveh (p<0,05). Primerjava rezultatov
za obe skupini (skupina 1: izhodiščni čas < 40 ur) je pokazala
statistično značilno razliko (p<0,001): v skupini s krajšim
izhodiščnim časom je bila vrednost skrajšana za 10%,
v skupini z daljšim izhodiščnim časom pa kar za 40%.
UČINKOVANJE ACTIVIE SE OHRANI TUDI PO PRENEHANJU
UŽIVANJA IZDELKA

(Meance in sod., 2003)
V randomizirani študiji, opravljeni pri 200 zdravih starostnikih,
so proučevali odvisnost učinkovanja ACTIVIE od zaužite
količine izdelka. Udeležence v tej študiji so pregledali šest
tednov po prenehanju uživanja ACTIVIE, da bi ugotovili trajanje
učinka tega izdelka. Uživanje enega ali dveh obrokov
ACTIVIE je statistično značilno skrajšalo čas prehoda hrane
skozi črevesje, tako pri osebah z zmernim izhodiščnim
časom (od 40 do 50 ur), kot pri tistih s časom med 50 in
72 urami (p<0,05). Učinek dveh obrokov na dan je bil večji
kot učinek enega samega obroka . To so ugotovili pri obeh
opazovanih skupinah z različnima časoma (p<0,05). Pri
osebah z dolgim izhodiščnim časom, ki so vsak dan uživale
ACTIVIO skozi daljše časovno obdobje, se je ta učinek
ohranil še najmanj štiri tedne po prenehanju njenega uživanja.
Pri tistih osebah iz te skupine, ki so vsak dan uživale
po dva obroka ACTIVIE, pa je bil pozitivni učinek na čas prehoda
hrane skozi črevesje merljiv še kar šest tednov po prenehanju
uživanja izdelka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Prehrana

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.