Danes je 01 Nov 2024 00:31
Poglej neodgovorjena sporočila

Uporabniško ime:     Geslo:

Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov



Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 
 Avtor   Sporočilo 

Katka


Administrator foruma


Pridružen/-a: 04.01. 2009, 16:05
Prispevkov: 997
Kraj: Jesenice

     
Prispevek Objavljeno: 29 Mar 2010 19:36    Naslov sporočila: Nebeški recepti
 Odgovori s citatom  

SOČNA MINI ROLADA
Pozdravljeni zopet na mojem blogu. Že dolgo časa nisem napisala nobenega novega recepta, ker je bil pač čas počitnic, saj kar se tiče pisanja. Prav zato sem danes izbrala en nov preizkušen recept, ki bo všeč ljubiteljem sočnega peciva. Meni se zdi zelo dober, a je potrebno malo paziti na kalorije, torej si ga privoščimo res po koščkih.

Za testo:
75 g sladkorja
80 g mehke bele moke
3 jajca
Iz beljakov stepemo sneg, ki mu dodajamo sladkor in mešamo, da postane zelo trd, nato dodajamo rumenjake, še malce premešamo in nato narahlo vmešamo še moko. Maso porazdelimo po peki papirju in pečemo 8 minut na 180 stopinj. Jaz vzamem biskvit iz pladnja ter ga še po vrhnji strani pokrijem s peki papirjem, nato pa še z mokro kuhinjsko krpo, da se ohladi in ne izsuši.

Za kremo:
100 g masla
30 g piškotnih drobtin
30 g zmletih orehov
100 g marmelade (najbolje jagodne)
70 g stopljene jedilne čokolade
1 žlica ruma
sladkorna voda z rumom za navlažitev biskvita
Penasto vmešamo maslo, mu primešamo stopljeno skoraj ohlajeno čokolado, nato še marmelado , drobtine, orehe in rum.
Ohlajeni biskvit po dolžini prerežemo(naredimo dve roladi), ga poljubno navlažimo in ga namažemo s kremo ter s peki papirjem trdno zvijemo, damo v štirioglat model, obtežimo in pustimo čez noč, da se lepo oblikuje. Nato ga odvijemo, tanko premažemo z vročo marelično marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
Če želimo še lepši in boljši izgled, potem damo na začetek daljših robov biskvita marcipan ali pa naredimo belo črto s kremo iz 50g bele čokolade in 50 g smetane (to zavremo in ohladimo) in 50 g margarnine ali masla ter vse skupaj kremasto vmešamo, nadevamo v brizgo in naredimo željeno debelo črto na prejšnji nadev in vse skupaj tesno zavijemo.Tega sem se poslužila tudi jaz in pride prav lepo.


MARCIPANOVE ROŽICE
To so zelo lepi , dobri piškoti, primerni tudi kot darilo, če jih zložimo v lepo prozorno škatlico.
Sestavine za testo:
250 g moke
100 g masla ali margarine
100 g mletega sladkorja
1 drobno jajce
polovico pecilnega praška
1 vanilin sladkor

Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo in ga razvaljamo 3 mm debelo ter izrežemo z modelčki v obliki rožic. Lahko si izberemo tudi druge modelčke, kar nam je pač všeč. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo piškote približno 10 minut, da postanejo svetlo rjave barve. Ohlajene razdelimo na dva dela in eno polovico piškotov pomočimo v stopljeno temno čokolado in okrasimo z mandeljnovimi palčkami.

Ostale sestavine:
marelična marmelada za sestavljanje piškotov
200 g marcipana
200 g temne čokolade za obliv
mandeljnove palčke za dekoracijo
Surovi marcipan malo obdelamo s sladkorjem v prahu, da postane bolj mehak. Nato ga tanko razvaljamo med dvema plastema folije (vrečke za zamrzovanje) in izrežemo z enakimi modelčki rožice (eno polovico piškotov). Piškote, ki jih nismo pomočili v čokolado tanko premažemo z marelično marmelado in nanje pritisnemo marcipanove rožice, jih zopet tanko premažemo in pritisnemo skupaj z čokoladnimi polovicami.
No s temi piškoti je malo več dela, vendar so tako prefinjenega okusa in lepi, da se splača potruditi.


BOŽIČNI KOLAČ Z MARCIPANOM IN SUHIMI SLIVAMI
Prihaja najlepši čas leta, Božični čas. Prav je, da že sedaj pričnemo misliti s čim bomo presenetili ali pa samo postregli svoje najbližje, prijatelje ali sorodnike. Predstavila vam bom čudoviti Božični kolač, ki je primeren tako za darilo, kot tudi za postrežbo na mizi ob Božičnem času. Lahko ga naredite že 10 dni prej, pa bo še vedno enaki ,oziroma še boljša. Jaz delam kar tri naenkrat. Seveda so ti kolači manjši, saj vsebujejo same dobre sestavine.

Sestavine za nadev:
500 g suhih sliv brez koščič
2 dl črnega čaja
1 dl ruma
150 g surovega marcipana
Skuhamo črni čaj in ga zmešamo z 1 dl ruma ter prelijemo slive in jih 12 ur mariniramo. (Preko noči).

Sestavine za testo.
600 g mehke bele moke
40 g kvasa
1 dl mleka
100 g sladkorja
200 g zmehčanega masla
2 cela jajca in 2 rumenjaka
50 g mletih oluščenih mandeljnov
1 žličko mandeljnove arome
pol žličke cimeta in limonina lupina
ščep soli

Segrejemo mleko in sladkor, ne sme biti vroče ter vanj nadrobimo kvas. Presejemo moko, naredimo jamico in vanjostresemo mleko, sladkor in kvas ter poprašimo po vrhu z moko in pustimo 5 minut, da kvas naredi režice v poprašeni moki. Nato dodamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo. Jaz to naredim kar z mešalnikom. Testo naj vzhaja približno pol ure. Zatem ga razdelimo na tri dele in vsakega razvaljamo v pravokotnik približne dimenzije 27 x 15 cm. Predhodno razrežemo marinirane slive in jih razdelimo na tri enake dele. Prav tako razrežemo marcipan na tri dele. Vsak pravokotnih obložimo z suhimi slivami in nanje naribamo marcipan (50 g ). Testo prepognemo v obliki štole. To je oblika, ko dve tretjini testa prepognemo, čezenj pa prepognemo eno tretjino in oblikujemo štruco tako, da je ena tretjina višja kot ostali dve. To je prava Božična oblika kruha. Tako smo dobili tri kolače približne dimenzije 5 x 27 cm.Pečico segrejemo na 175 stopinj in pečemo približno 40 minut. Če hočemo, dakolači obdržijo obliko, jih stisnem skupaj, vmes pa damo približno 1 cm debelo alu-folijo, ki jo po 20 minutah odstranimo, da se lepo zapečejo.Ko so pečeni, jih premažemo z raztopljenim maslom in posujemo na debelo s sladkorjem v prahu. Ko se popolnoma ohladijo, jih ponovno posujemo s sladkorje. Če jih ne bomo postregli, jih zavijemo v folijo in shranimo na hladno. Ti kolači pa so zelo primerne za darilo in jih lahko previdno zavijemo v prosojni papir. So zelo osvežilni, skratka prava božična poslastica.


KROGLICE PRESENEČENJA
Bliža se 8. marec in Materinski dan, zato presenetite svoje najdražje s kroglicami presenečenja , ki so zelo, zelo okusne in zanimive.

Sestavine za temno maso:
120 g zdrobljenih albert piškotov
150 g čokolade v prahu
150 g sladkorja v prahu
150 g mletih orehov (lahko tudi lešnikov)
sok ene pomaranče
1 dl razredčenega ruma
V skledi zmešamo vse sestavine, da dobimo gosto, povezano maso in damo v hladilnik za približno 2 uri, da se sestavine prepojijo in zgostijo.

Sestavine za svetli nadev:
100 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
1 trdo kuhan rumenjak
Penasto vmešamo maslo, sladkor in vanilin sladkor ter dodamo prepasiran trdo kuhan rumenjak in ponovno zmešamo. Maso nadevamo v brizgalko brez nastavka in na alu folijo nabrizgamo kupče premera približno 1 cm ter tudi damo v hladilnik za 2 uri, da kroglice postanejo trde.
Nato obe masi vzamemo iz hladilnika in temno razdelimo na toliko delov kot je svetlih kroglic (približno 40). V temno maso nato vtisnemo svetle kroglice in oblikujemo v kroglice, ki jih povaljamo v mlete lešnike (lahko tudi orehe, kokos ali podobno). Kroglice pustimo nekaj časa na hladnem nato pa jih lahko damo v okrasne košarice in škatlice.
Te kroglice so res nekaj posebnega, saj ko vgriznemo vanje, vidimo da so nadevane z zelo dobrim nadevom. Zelo priporočam.



SOČNE KOKOSOVE KOCKE
Za ljubitelje kokosa.
Sestavine za temno testo:
3 jajca
120 g sladkorja
150 g moke
1 žlica kakava
polovico pecilnega praška
Penasto vmešaj jajca in sladkor ter dodaj moko s pecilnim praškom in kakav. Peci 15 minut na 180 stopinj in ohladi.

Sestavine za svetlo testo:
150 g sladkorja
3 beljake
150 g kokosove moke
Iz beljakov naredi sneg in mu postopoma dodajaj sladkor ter nazadnje kokosovo moko. Peci tako kot temno testo.

Sestavine za kremo:
2 vanili pudinga
pol litra mleka
3 rumenjaki
2 00 g masla ali margarine
150 g sladkorja v prahu
150 g temne čokolade za obliv
Gladko zmešaj rumenjake 1 dl mleka in vanili pudinga ter zakuhaj v ostalo mleko. Ohladi, odstrani mrežico. Posebej penasto vmešaj maslo in sladkor v prahu ter postopno dodajaj ohlajen puding, da nastane gladka krema.
Obe vrsti testa rahlo navlaži, predvsem temnega in ju zlepi s kremo. Nekaj je prihrani za po vrhu in oblij s stopljeno čokolado. Nekaj časa pusti, da se okusi prepojijo, nato pa z vročim nožem razreži na poljubne rezine.

KOKOSOVE SOLZE
Danes vam bom predstavila čisto moj recept za ljubke majhne piškotke, ki sem jim imenovala KOKOSOVE SOLZE, saj sem si izbrala modelček v obliki solze. Temno testo se čudovito dopolnjuje z belo čokolado in kokosom.

Sestavine za testo:
2oo g moke
140 g masla ali margarine
70 g sladkorja v prahu
1 rumenjak
1 žlico kakava

Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo za pol ure v hladilnik. Nato ga razvaljamo 3 mm debelo in izrežemo z modelčki v obliki solze. Pekač obložimo z peki papirjem in pečemo piškote 15 minut na 180 stopinj.

Sestavine za nadev:
150 g bele čokolade
50 g kokosove moke
Nad soparo stopimo čokolado in ji dodamo kokosovo moko. Še toplo zmes damo v vrečko za zamrzovanje, odrežemo večjo konico in nadevamo polovico piškotov. Sproti jih pokrivamo, da se čokolada ne strdi, ker se drugače piškoti ne bi sprijeli.

Obliv:
100 g bele čokolade
kokosova moka za posip
Nad soparo stopimo čokolado, vanjo pomakamo konice piškotov in jih posujemo z kokosovo moko, ko je čokolada še mehka, da se kokos prime.
Zelo dobri piškotki, tudi na izgled so lepega videza

NOVOLETNI SRČKI
Ta recept sem preprosto pobrala iz revije Lisa, kjer poteka izbor za NAJpiškot 2007. To so Pomarančni srčki, ki so mi bili tako simpatični, da sem jih takoj naredila. Le dekoracija mi ni všeč, zato sem jih okrasila po svoje in se mi zdi, da zgledajo bolj Novoletno.

Sestavine za testo:
200 g moke
60 g mletih orehov
150 g kakava v prahu
75 g sladkorja
vanilin sladkor, pomarančna lupinica
1 jajce
150 g margarine
Zamesite gladko testo, tanko razvaljajte, izrežite srčke in jih pecite 10 minut v ogreti pečici na 200 stopinj.

Sestavine za nadev:
75 g bele čokolade
75 g sladke smetane
75 g masla
pomarančna lupinica
200 g bele čokolade za obliv
rdeče mrvice za okras
V pogreti sladki smetani stopite belo čokolado in ohladite. Dodajte maslo in lupinico in z mešalcem mešajte v gladko kremo.
Srčke sestavite po dva skupaj z nadevom, oblijte z belim prelivom ali belo čokolado in okrasite z rdečimi mrvicami.
Zelo preprosto, hitro enostavno in predvsem dobro. Saj meni se tako zdijo.

MANDELJNOVE KROGLICE IZ POLNOZRNATIH PIŠKOTOV
Sestavine za mandeljnovo kremo:
100 g blanširanih mandeljnov
60 g trsnega (ali navadnega) sladkorja
50 g Rama margarine
1 žlico pomarančnega soka in lupinice

Mandeljne skupaj s polovico kristalnega sladkorja zmeljemo, nato pa zmešamo s pomarančnim sokom. Ostalo polovico sladkorja tudi zmeljemo in skupaj z margarino penasto vmešamo in dodamo mandeljne. Pripravljeno maso damo v hladilnik za nekaj časa, da postane bolj trda, da lahko oblikujemo kroglice približno 1 cm premera ter jih ponovno damo v hladilnik. (damo jih na alu-folijo,da se ne primejo krožnika).

Sestavine za kremo iz polnozrnatih piškotov:
250 g polnozrnatih piškotov (zdravo življenje)
100 g jedilne čokolade
80 g Rama margarine
60 g trsnega (navadnega) sladkorja
0,5 dl sladkorne vode (skuhamo 0,5 dl vode in 1 žlico trsnega sladkorja)
Polnozrnate piškote zmeljemo in zmešamo z sladkorno vodo (ne čisto hladno) ter pustimo, da se piškoti malo napojijo. Nad soparo stopimo čokolado, jo ohladimo, mora biti še čisto tekoča. Zmeljemo sladkor in ga penasto vmešamo z margarino ter dodamo stopljeno čokolado in še naprej mešamo, da je zmes kremasta in nazadnje primešamo še napojene piškote. Lahko dodamo tudi žlico ruma. Zmes najprej premešamo z mešalnikom nato pa še ročno. Iz hladilnika vzamemo kroglice in jih oblečemo z pripravljeno maso. In sicer v roki naredim okroglico približno 2 cm premer, jo sploščimo in oblečemo mandeljnove kroglice in jih lepo oblikujemo v kroglice.

Za obliv in okras:
200 g temne čokolade
50 g bele čokolade
neoluščene in oluščene mandeljnove polovice
Nad soparo stopimo temno čokolado in vanjo pomočimo kroglice ter jih odlagamo na rešetko, nato pa na folijo, da se strdijo. Belo čokolado prav tako stopimo nad soparo, jo primerno ohladimo, nadevamo v majhno vrečko za zamrzovanje, odstrižemo majhno konico in okrašujemo kroglice. Lahko rišemo rožice, delamo črte, kroge, skratka čisto po navdihu. Na vrh damo mandeljnove polovičke tudi čisto po navdihu.
Še nekaj nasvetov, da bo priprava teh zelo okusnih in lepih kroglic prijetna. Mandeljnove kroglice imejte čim dalj časa v hladilniku, da bodo čim bolj trde, temno kremo pa uporabite takoj, ko je še zelo mehka in kroglice boste zlahka oblikovali. Nato jih dajte za nekaj časa v hladilnik in oblikovali boste lahko zares lepe kroglice, ki se ne bojo prijemale na rešetko, ko pa jih boste prerezali bodo čudovite. Pa še nekaj. Če imate rajši lešnike potem namesto mandeljnov uporabite olupljene, pražene lešnike.
Pa veliko zadovoljstva. Če jih boste polagali v okrasne košarice in prozorne škatlice, so čudovito Božično-novoletno darilo za prijatelje, sorodnike ali svoje najdražje.

ŠKOLJKE
Ker je bilo danes deževno in tako pusto vreme, sem dobila navdih, da ustvarim kakšne nove piškotke. Zopet sem se poslužila moje ljube črno-bele kombinacije. In sicer so ti piškotki namenjeni tistim, ki imajo radi belo čokolado. Za testo sem izbrala istega kot pri kokosovih solzah, vendar bom vseeno še enkrat napisala.

Testo:
200 g moke
140 g masla ali margarine
70 g sladkorja v prahu
1 rumenjak
1 veliko žlico kakva
Iz navedenih sestavin zamesimo gladko testo in ga postavimo za najmanj pol ure v hladilnik. Nato ga razvaljamo 3 mm debelo in izrežemo s poljubnimi modelčki, jaz se izrezala majhne sončke. Pečemo 15 minut na 180 stopinj ter ohladimo.

Nadev:
60 g sladke smetane
60 g bele čokolade
60 g masla
Smetano in čokolado zavremo, da se čokolada stopi in ohladimo. Nato dodamo maslo in stepamo, da krema postane popolnoma gladka. Zatem jo nadevamo v brizgalko in nabrizgamo na polovico ohlajenih piškotkov in jih sestavimo.

Obliv:
100 g bele ćokolade
40 g masla
Za obliv nad soparo stopimo čokolado in maslo, dobro premešamo in vanj pomakamo zgornje polovičke piškotov. Meni je to uspelo tako, da piškoti zgledajo kot školjke, zato se jih tako tudi imenovali. So pa zelo, zelo dobri, da se kar stopijo v ustih. Pa veliko uspeha pri ustvarjanju.

LIMONINE REZINE
Za ljubitelje limone je to posebno priljubljeno pecivo.

Testo:
160 g masla ali margarine
200 g mehke moke
40 g mletih, oluščenih mandeljnov
80 g sladkorja
2 vanilin sladkorja

Krema:
150 g sladkorja
3 jajca
1 žličko naribane limonine lupine
sok treh limon
3 žlice moke

Za testo v mikrovalovki stopite, vendar ne čisto tekoče, maslo ali margarino in jo zmešajte z ostalimi sestavinami. Pekač obložite s peki papirjem in nanj vtisnite pripravljeno maso. Pečico segrejte na 180 stopinj in pecite približno 20 minut, da testo dobi malo rjave barve. Nato ga vzemite iz pečice, da se malenkost ohladi.
Penasto stepite jajca in sladkor ter umešajte še limonin sok in lupinico ter presejano moko. Polijte po testu in dajte nazaj v pečico, ki ste ji zmanjšali temperaturo na 150 stopinj. Pecite še približno 15 minut. Pecivo hladite približno eno uro, nato pa narežite na poljubne rezine. Ko se popolnoma ohladi, posujte rezine s sladkorjem v prahu (na debelo).
To so rezine za ljubitelje kislih okusov. V pločevinasti škatli zdržijo tudi 4 tedne.

OREHI
Če boste hoteli narediti orehe po tem receptu, boste najprej morali kupiti modelčke. Zraven dobite tudi originalen recept, ki pa sem ga jaz malo priredila, saj je priprava kreme za manj izkušene gospodinje malo bolj delikatna. Saj jaz imam tako izkušnjo. Enkrat je v redu, drugič je bolj tekoča, sploh pa kuhanje na pari zahteva malo več izkušenj. Zato sem kremo pripravila po svojem receptu, da vedno uspe.

Testo:
320 g masla ali margarine
400 g mehke moke
100 g mletega sladkorja
120 g mletih orehov
2 žlici mlete čokolade

Krema:
200 g čokolade za kuhanje
80 g masla
50 g sladkorja v prahu
2 žlici ruma

Presej moko na desko in dodaj ostale sestavine ter vgneti gladko testo. Nato ga razdeli na več delov, naredi svaljke in jih razreži na majhne dele. Modele napolni do polovico in v sredini naredi majhno jamico. Pečico segrej na 150 stopinj ter peci polovičke orehov približno 15 minut. Nato jih z konico noža pridzigni in stresi iz modelov ter ohladi.
Kremo pripraviš tako, da čokolado stopiš nad soparo in ohladiš, da je skoraj hladna (večkrat jo premešaš). Posebej vmešaš maslo in sladkor v prahu ter dodaš ohlajeno, vendar tekočo čokolado in nazadnje še rum. Krema naj bo penasta.
Vsako polovico posebej oreha z majhno žličko napolniš s kremo ter stisneš z drugo polovico in to je vsa umetnost pri pripravi teh zanimivih piškotov.

BRESKVICE
Breskvice potrebujejo malo več časa za pripravo, zato vam že na začetku svetujem, da poskusite le z eno tretjino surovin. Pride približno 32 breskvic. Jaz delam manjše izvedbe, ker imamo preprosto rajši manjše piškote (za enkrat v usta).

Testo:
3 jajca
210 g sladkorja
1 vanilin sladkor
12 velikih žlic olja
1 velika žlica ruma
500 g ostre moke

Nadev:
zdrobljene izdolbene drobtine kroglic
5 žlic pomarančnega sirupa
5 žlic marelične marmelade
0,5 dcl ruma
100 g mletih orehov
2 žlici mlete čokolade
50 g mletega sladkorja

Za okras:
jagodni in hruškov ekstrat
kristalni sladkor

Penasto vmešamo jajca, sladkor in vanilin sladkor nato pa počasi dolivamo olje in rum. Ko je masa penasto vmešana, dodamo presejano moko s pecilnim praškom. Na deski še malo pregnetemo,da dobimo nelepljivo testo, zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik. Nato testo razdelimo na več delov, naredimo svaljke, debeline 1,5 cm in oblikujemo kroglice premera približno 1,5 cm. Pečico segrejemo na 170 stopinj in svetlo zapečemo. Spodaj morajo biti še svetle, ne rjave. Ko so kroglice pečene jih takoj izdolbemo, še vroče, drugače je delo zelo zamudno. Svetujem vam, da pečete vsak pekač posebej, ker se prehitro ohladijo in potem imamo težave.
Počakamo, da se izdolbene drobtine in kroglice ohladijo, nato pripravimo nadev. In sicer zmeljemo drobtine (v multipraktiku) in dodamo vse ostale sestavine. Malo počakamo, da se drobtine prepojijo, nato pa nadevamo kroglic, oziroma polovičke in jih pritisnemo skupaj. Odvečni nadev odstranimo, da so breskvice lepe. Posebej pripravimo ekstrata, ki jih zmešamo z 2 dcl hladne vode, seveda vsakega posebej in kristalni sladkor, ki smo ga stresli na krožnik. Najbolje je ,če naslednji postopek delamo z rokavicami. In sicer pomakamo eno polovico breskvic v hruškov, eno polovici pa v jagodni ekstrat. Ker se breskvice zelo napijejo tekočine, jih jaz najprej dam na krožnih z vpojnim papirjem in šele nato povaljam v kristalnem sladkorju. Kljub temu je dobro da jih še nekajkrat obrnemo na pladnju, kamor smo jih zlagali. Dobro je, da se breskvice še kakšen dan sušijo na zraku. Meni se zdijo boljše, če niso preveč mokre, vendar je to le stvar okusa. Vi si jih pripravite po svojem. Pa veliko zadovoljstva.

LINŠKI PIŠKOTI
Zelo enostavni in dobri so ti linški piškoti. Z različnimi modelčki si pričarajte različne piškote.

Testo:
300 g ostre moke
100 g sladkorja
150 g margarine
2 majhni žlički pecilnega praška
1 vanilin sladkor
1 jajce
Na desko presejte moko s pecilnim praškom in dodajte ostale sestavine. Zgnetite gladko testo in ga razvaljajte 0,3 mm debelo. Izrežite različne ali pa tudi enake oblike piškotov. Polovici izrežite v sredini majhne krogce ali podobne oblike. Pečico segrejte na 180 stopinj in piškote svetlo zapecite ( 10 minut). Ko se ohladijo, zložite polne piškote posebej in jih v sredini nadevajte z marmelado (marelično, višnjevo,..), ki ste jo predhodno dobro premešali, da je bolj tekoča. Da gre hitreje, si pomagamo z priborom, ki ga imamo za okraševanje (hitreje brizgamo marmelado na piškote) . Piškote z luknjami pa prav tako damo skupaj in posujemo z sladkorjem v prahu. Nato jih sestavimo in damo v pločevinaste škatle. Med plasti damo folijo, da se piškoti ne sprimejo skupaj.
Pa veliko zadovoljstva in veselja pri izbiri modelčkov.

KOKOSOVE ROLADICE
Kokosove roladice so piškotki, ki jih ni potrebno peči, vendar pa jih moramo pripraviti vsaj 4 dni prej, ker rabijo čas, da se primerno osušijo. Kdor je ljubitelj kokosa je to zanj izredna poslastica. Tudi zelo dolgo ostanejo, a verjetno ne bodo dolgo čakali, saj nas vedno znova in znova premamijo.

Testo:
250 g Albert piškotov (mletih)
100 g sladkorja v prahu
100 g mletih orehov
100 g stopljene čokolade
16 velikih žlic kuhane močne črne kave
2 veliki žlici ruma
1 veliko žlico kakava

Krema:
200 g kokosove moke
200 g masla
200 g sladkorja v prahu
6 velikih žlic vroče vode
6 velikih žlic sladkorja
Za temno podlago oziroma testo, skuhamo črno kavo in stopimo čokolado. Posebej stehtamo Albert piškote, sladkor v prahu, oreha, premešamo in dodamo ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da se masa skoraj ohladi.
Za kremo najprej skuhamo 6 velikih žlic sladkorja in vode ter vmešamo kokosovo moko in pustimo, da se skoraj ohladi. Medtem penasto vmešamo sladkor v prahu in surovo maslo in dodamo prepojeno kokosovo moko ter vse skupaj dobro premešamo.
Nato sledi naslednji postopek: Pripravimo si dva para folij velikosti približno 40 x 50 cm.
Obe masi razdelimo na polovico, ker bomo zaradi lažje izdelave valjali dvakrat. Najprej med folijama razvaljamo temno maso približno 3 mm na debelo in oblikujemo pravokotno obliko. Nato nanjo namažemo kokosovo maso , še enkrat malo pritisnemo z valjarjem na folijo, vrhnjo folijo odstranimo in z nožem prerežemo na polovico ter z vsake strani zavijemo ne preveč debelo rulado. Da jo laže povaljamo v kristalni sladkor, jo še razpolovimo. Tako zavite rulade povaljamo v kristalni sladkor ter damo na pladenj, da se nekaj časa sušijo na hladnem, na zraku (približno 4 dni).
Ko so se rulade na zraku osušile, jih posamično zavijemo v folijo, damo za približno 20 minut v skrinjo in nato narežemo na poljubne dimenzije (0,5 do 1cm široke). Tudi te že narezane ruladice naj se malo osušijo.
Mogoče se vam zdi malo kompliciran recept, vendar ni, le pripravljati ga je potrebno v prostem času, je pa zato zelo, zelo dober.

VANILIJEVI ROGLJIČKI
Čisto preprosto sladko zadovoljstvo,ki je lahko vedno pri roki, saj shranjeni kifeljčki v kovinskih škatlah za piškote ostanejo dolgo časa sveži.

Vanilijevi rogljički:
300 g mehke moke
100 g sladkorja
200 g masla ali margarine
100 g orehov
2 rumenjaka
pol skodelice sladkorja v prahu
3 vanilin sladkorje
Iz navedenih sestavin (brez sladkorja v prahu in vanilina) zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Nato naredimo svaljke, ki jih razrežemo na 1 cm, zvaljamo v svinčnik dolžine približno 8 cm in oblikujemo v rogljičke ter zlagamo na peki papir na pekač. Pečico segrejemo na 190 stopinj in pečemo 10 do 15 minut, da so svetlo pečeni. Ohlajene povaljamo v mešanico sladkorja v prahu in vanilin sladkorjev ter shranimo v škatlo in dobro zapremo. No pa ne spomnite se nanje čez eno leto (malo heca).

LIMONINI SVEDRCI
Kdor ima rad osvežilen okus po limonini, naj se le loti teh piškotov, saj so zelo dobri in dolgo obstojni.

Limonini svedrci:
200 g mehke moke
100 g masla ali margarine
70 g sladkorja
2 rumenjaka
1 žličko limonine lupine
Iz navedenih sestavin na hitro zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik. Nato naredimo svaljke, debeline 2 cm in jih narežemo na 1 cm. Vsak svaljek samo še malo povaljamo in narahlo zasučemo, da spremeni obliko (oblika svedra), jih nadevamo na peki papir na pekač ter svetlo rumeno zapečemo. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj in pečemo 10 minut. Ko se svedrci ohladijo jih povaljamo v sladkorju v prahu, ki mu dodamo 2 Regina limonina sladkorja. Spravimo jih v kovinsko škatlo in se spomnimo nanje, ko dobimo obiske

BAJADERA KOCKE
Zelo okusne, sočne so te kocke, vendar pa vsebujejo kar nekaj ruma in zato izključite najmlajše in tudi vam naj manjše količine bodo slajše.

Recept:
400 g sladkorja
1 dl vode
1 20 g masla
250 g Albert keksov
100 g kokosove moke
1 dl ruma

Za obliv:
200 g temne čokolade
50 g margarine

Skuhaš sladkor in vodo ter v še vročo zmes dodaš maslo, počakaš, da se raztopi in nato dodaš še vse ostale sestavine (Albert piškote, kokos in rum) ter dobro premešaj. Najboljši pekač približne dimenzije 20 x 26 cm ter vanj nadevaj pripravljeno maso. Z mokro roko pogladi površino, da postane gladka.
Na ohlajeno maso vlij obliv, ki si ga predhodno raztopil nad soparo (dobro premešaj čokolado in margarino). Če hočeš, da je čokoladna površina bolj zanimiva, prihrani 3 žlice stopljene čokolade, jo nadevaj v vrečko za zamrzovanje (čokolada mora biti skoraj hladna, gosto tekoča), odreži majhno konico in delaj črte ali maroge po čokoladnem oblivu.
Ko je čokolada ohlajena, strjena, z vročim nožem razreži na poljubne kocke in daj v košarice.
Bajadero lahko v raznih škatlicah podarimo kot darilo za razne priložnosti, drugače pa vam priporočam, da jo delate, ko imate pripravljenih več vrst piškotov. Se odlično dopolnjujejo.

NA VODI VZHAJANO PECIVO
Za nami so Božični in novoletni prazniki. Prihajajo bolj umirjeni dnevi, ko ne mislimo več kako bomo presenetili s svojimi darili, naredili čim lepše pecivo. Pa vendar so želje po sladkem, okusnem pecivu vedno prisotne. Jaz imam sedaj več časa in bi vam rada predstavila kakšne zanimive sladice ali piškote, ki so primerni za vse trenutke.
Za ljubitelje kvašenega peciva vam predstavljam zanimivo pecivo, ki vzhaja na vodi. Poznam več receptov, a mi je ta recept, ki mislim da je iz Kuharice sestre Vendeline, najbolj všeč in je najbolj preizkušen.

Sestavine za testo:
450 g moke
4 rumenjaki
30 g sladkorja
120 g stopljenega masla ali margarine
2 dl sladke smetane
1 vanilin sladkor
sol
za kvasec:
20 g kvasa
pol žličke sladkorja
3 žlice toplega mleka
2 žlički moke
Naredimo kvasni nastavek iz navedenih sestavin in pustimo vzhajati približno 15 minut. Medtem časom presejemo moko, naredimo jamico in vanjo damo ostale sestavine. Jaz testo delam z mešalnikom in ne ročno. Ko je kvas dovolj vzhajal, zamesimo gladko testo in ga na pomokani deski še malo obdelamo. Nato si pripravimo večji prtiček in ga namažemo z raztopljeno margarino ( približno tam kjer bo testo) ter nanj položimo testo, ga zavežemo v culico, privežemo in obesimo na kuhalnico in potopimo v večji lonec s hladno vodo. Ko testo priplava na vrh (včasih traja to tudi 2 uri), ga vzamemo iz vode, odvežemo prtič in damo na pomokano desko, kjer ga poljubno obdelamo.
Naredimo lahko rogljičke, ki jih tudi poljubno nadevamo (z marmelado ali raznimi nadevi), lahko naredimo kitke, preste, hlebčke ali podobno. Oblikovano pecivo premažemo z razžvrkljanim jajcem in lahko tudi posujemo z mandeljnovimi lističi, grobim sladkorjem in podobno. Skratka lahko uporabimo svojo domišljijo ali pa porabimo ostanke od praznikov. Pri tem receptu ni potrebnega ponovnega vzhajanja, pač pa pecivo lahko takoj, ko smo ga premazali z jajcem damo v segreto pečico na 180 stopinj in pečemo približno 20 minut.
To pecivo je izredno rahlo, kot bi bilo masleno testo in tudi priprava sama je zelo zanimiva, zato vam priporočam, da se ga lotite za ta vikend.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov


Pokaži sporočila:   

    Kronična vnetna črevesna bolezen - KVČB in ostale bolezni prebavnega trakta Seznam forumov -> Recepti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
 


 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Stran 1 od 1
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.